Dat Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) een relatief grote bibliotheek bezat, zal niemand verbazen die ook maar enigszins op de hoogte is van de talrijke interesses die de man er op nahield en het rijke scala aan functies die de man tijdens zijn — voor die dagen — lange leven heeft bekleed: van toneelspeler tot staatsminister, van mineraloog tot en met jurist, van theaterdirecteur tot en met, vooral, dichter.
Dit gedeelte van de bibliotheek in huize Goethe in Weimar was niet toegankelijk voor publiek toen deze afdeling, zo'n negen decennia geleden werd gefotografeerd. Deze ruimte bevond zich naast Goethe's werkvertrek.
Serendipiteit
Gisteren, zondag 15 augustus, was het de laatste dag van de leegverkoop in een boekhandel in mijn woonplaats, waarbij elk nog aanwezige boek slechts de somma van één euro hoefde op te brengen. Tussen het vele interessante dat zich daar alsnog bevond, lag ook het boek GOETHE Gedenkblätter Weimar, herausgegeben vom Goethe Nationalmuseum in Weimar, door Buchverlag der Gesellschaft zur Verbreitung klassischer Kunst GmbH, Berlin in 1925. Het is een uitgave op klein atlasformaat, gebonden in halflinnen, die de tand des tijds goed heeft doorstaan en veel fraais biedt, vooral aan illustraties, die alle in sepia zijn afgedrukt. Op het papieren gedeelte van het voorplat is verticaal een ornament anagebracht en daarnaast de titel.
Het gehele scala van Goethe's specialismen komt in korte teksten en illustaties aan de orde, van de botanische verzameling tot en met de verzameling stenen en alles wat daartussen die uitzonderlijke persoonlijkheid heeft beziggehouden.
____________
Afbeeldingen
1. Gedeelte van de bibliotheek ten huize van Johann Wolfgang von Goethe aan het Frauenplan te Weimar.
2. Tekstgedeelte op het voorplat van het boek met die titel uit 1925.
__________
Zie ook onze Goethe-bijdrage van heden op onze zustersite Tempel der Toonkunst, alsmede die op de zustersite Tempel der Wijze Woorden, alsmede een gelijksoortige op onze Duitstalige zustersite Kulturtempel.