maandag 6 april 2009

De zwarte lijst van het Vaticaan: De Index van verboden boeken — tweedelige documentaire op tweede Duitse net

De verboden vrucht literatuur
De opening van de geheime archieven van het Vaticaan met betrekking tot de Inquisitie en de Index-congregatie van 1998 bieden inzicht in de meest belangrijke processen die door het Vaticaan zijn gevoerd sedert de uitvinding van de boekdrukkunst.


Die zwarte lijst, kortweg Index genoemd voor — Index librorum prohibitorum — werd overigens ook binnen het Vaticaan nietaltijd even serieus genomen. Zo beschrijft de Britse auteur Graham Greene (1904-1991) in zijn memoires een ontmoeting met Paus Paulus VI, die aan de auteur toevertrouwde dat van al diens boeken hem The power and the glory nog het meest had kunnen bekoren. Op de reactie van de auteur dat dit boek op de Index stond, deed de paus daarover nogal laconiek.
De prikkeling van het verbodene speelt vanzelfsprekend in brede kringen een zodanige rol dat juist dagene wordt gelezen dat door het zich als waakhond over moraal en zeden beschouwend instituut wordt verboden.


Over de index is dit jaar een tweedelige documentaire gemaakt, die door het tweede publieke Duitse net op het beeldformaat 16:9 zal worden uitgezonden: Index — Die schwarze Liste des Vatikan, waarvan het eerste deel op uw beeldscherm thuis te zien zal zijn op dinsdag 7 april 2009, 's avonds tussen 22:45 uur en 23:30 uur. Een herhaling volgt in de nacht op woensdag, vanaf 01:50 uur.
Het tweede deel wordt op woensdag 8 april uitgezonden, eveneens 's avonds, maar dan tussen 22:15 uur en 23:00 uur.
Wie meer informatie vooraf wil, zij verwezen naar dat onderdeel van de ZDF-website waarop één en ander te vinden is.
____________
Afbeeldingen
1. Wolf von Lojewski tijdens de opnamen voor de documentaire in Rome.
2. Bekendmaking van al datgene waarvan katholieken — en als ze in Rome de macht hadden — eveneens alle andere mensen geen kennis mogen nemen.

Geen opmerkingen: