vrijdag 3 oktober 2008

Een Chinees brievenboek, geschreven door een Engelse — in het Nederlands uitgegeven, maar Chinees gebonden

Gelijk en toch anders
In de nalatenschap van de weduwe van mijn, bij leven qua functie oudste, uitgever vond ik twee verschillende exemplaren van hetzelfde boek: Liefdesbrieven van een Chinese dame, geschreven door Elizabeth Cooper, en vertaald door Dé Koelensmid-van der Staay. Deze Nederlandse versie werd in december 1946 gepubliceerd door Uitgeverij De Driehoek te 's-Graveland, in een oplage van tweeduizend exemplaren.
Nu verschenen er gedurende de twintigste eeuw wel meer Engelstalige boeken 'over China', om het maar algemeen te houden — men denke aan een reeks romans van de Amerikaanse schrijfster Pearl Buck (1892-1973), die daarvoor in 1938 zelfs de Nobelprijs voor Literatuur toegekend heeft gekregen. Het, hoewel van een uitnemende tekst voorziene, boek heeft echter enkele kenmerken die we in Nederland niet zo vaak tegenkomen, en daarom verdient het een plaatsje op een site over Bijzondere Boeken.

Chinese bindmethode
Het boek heeft een omvang van 120 bladzijden op gevergeerd, 120 grams papier, met een eveneens gevergeerd, geheel naar binnen teruggevouwen omslag van naar schatting 240 grams karton, met de hiernaast afgebeelde illustratie. Aan de linkerrand ziet u op vier plaatsen een perforatie, waardoor het bindkoord loopt, dat ook verticaal geheel zichtbaar is: dat is de Chinese manier van boekbinden. Aan de rugzijde kan men de katernen dan ook onbedekt zien.
Het is als curiositeit en ter aanschouwelijke informatie over een andere cultuur van boekbinden dan wij die kennen, uitstekend, maar je zult een omvangrijke bibliotheek hebben. Door die onbedekte rug valt er geen titel te lezen. Men zou er dus al een papiertje in moeten steken met de titel of een anderszins kenmerkend gegeven. Al met al is het veel arbeidsintensiever om een boek uit je eigen verzameling weer te vinden, hoe streng alfabetisch — al dan niet per thema — je deze beheert.

Bijzonderheid
Het tweede exemplaar dat ik vond, was verstoken van de afbeelding op de voorzijde, maar had een los velletje van beige gekleurd, doorzichtig en zeer dun speciaal papier, dat echter niet als omslag kon dienen. Van binnen zijn beide exemplaren indentiek. Naast het fraaie drukwerk vallen de zeven, op kunstdruk tussen de gewone bladen gevoegde, klassieke Chinese prenten op. Verder is aan het eind van elke brief die een halve pagina of meer onbedrukt zou laten, een ornament in blauw afgedrukt.
Het boek is, ondanks de relatief geringe oplage, nog via diverse internetboekhandels — alle in Nederland — te bestellen, voor prijzen die variëren van € 12,— tot € 22,50.

Geen opmerkingen: